15 uczennic klasy III technikum organizacji usług gastronomicznych odbywa miesięczną praktykę zawodową w restauracjach Wrocławia. Praktyka obejmuje zajęcia w kuchni, barze i sali konsumpcyjnej przy obsłudze gości. Wszystkie restauracje położone są w samym sercu Wrocławia - Rynku i w jego okolicach. Staranie wyselekcjonowane restauracje reprezentują bardzo wysoki poziom działalności gastronomicznej, co pozwala uczennicom zdobyć nowe umiejętności, poznać zasady pracy z wymagającym klientem i asystować przy przygotowywaniu wyszukanych dań z produktów sprowadzanych z całego świata.
Uczniowie zakwaterowani są w hotelu "Tu i teraz" tuż przy wrocławskim Rynku, co pozwala im korzystać z wielu atrakcji Wrocławia.
Wyjazd na praktykę odbywa się w ramach projektu "Lepsza Szkoła Zawodowa - Lepszym Jutrem III". Całość kosztów: wyżywienie, pobyt, przejazd do i z Wrocławia jest finansowanych jest ze środków projektu.
A oto lista restauracji, w których odbywają się praktyki:
- "Akropol" (www.akropolrestaurant.pl) - specjalność restauracji stanowią dania kuchni śródziemnomorskiej - świeże ryby, owoce morza, jagnięcina oraz inne dania mięsne.
- "Mosaiq" (www.mosaiq.pl) - kameralne i eleganckie miejsce przy ul. Świętego Mikołaja wyróżnia się doskonałą kartą win i profesjonalną obsługą na najwyższym poziomie. W kuchni używane są produkty ekologiczne, świeże zioła, warzywa, owoce, jaja i mięsa z regionalnych małych hodowli rolniczych.
- "Karczma Piastów" (www.dworpolski.wroclaw.pl/karczma-piastow - ludowy wystrój, malowane ściany i nastrojowa muzyka wprowadzą gości w charakter tego miejsca. Karta menu Karczmy Piastów to najlepsze smakołyki polskiej kuchni.
- "Karczma Lwowska" (www.lwowska.com.pl) - serwuje specjały kuchni staropolskiej i lwowskiej, w tym dania z grilla węglowego.
- "Brasserie 27" (www.brasserie27.com/pl) we wrocławskim Hotelu Europeum. Menu inspirowane najlepszymi regionalnymi produktami i gustowny wystrój wnętrza skłaniają do skosztowania pysznych dań i relaksu przy lampce wina.