Kolejny etap realizacji projektu "Szkoła zawodowa drogą do ciekawej przyszłości” zawiódł uczniów kl. 1 TG, 1 TE i 1 E/W do Opola. Poznając tajniki swojego zawodu uczniowie spotkali się w panią menadżer sklepu / kawiarni „Pożegnanie z Afryką”. W trakcie spotkania przy kawie dowiedzieliśmy się nie tylko jak prowadzi się taka firmę, ale także poznaliśmy wszystkie tajniki uprawy, palenia, mielenia, parzenia i podawania kawy. Wycieczka w całości była finansowana ze środków projektu.
Jeśli ktoś chciałby sposobem domowym przygotować wspaniałą kawę to podajemy przepis na "Kawę z imbirem”, która według medycyny chińskiej rozgrzewa wewnętrznie, ułatwia trawienie "wyrzuca" z organizmu rozpoczynające się przeziębienie.
Składniki: 2 łyżeczki miałko zmielonej Etiopii Djimah, pół łyżeczki świeżo tartego imbir 100 ml wody.
Do tygielka wsypujemy 2 łyżki miałko zmielonej kawy i imbir. Wlewamy świeżą wodą. Następnie tygielek stawiamy na mały gaz. Gdy u góry wytworzy się kożuch i kawa będzie próbowała kipieć należy ściągnąć ją z ognia, delikatnie zamieszać i znów postawić na gazie. Powyższe czynności powtarzamy dopóki napar nie zacznie się gotować - oznaką tego będą bąbelki pojawiające się na powierzchni kawy. Wtedy gotujemy kawę ok. 1-2 minut. Przed podaniem kawę należy odcedzić. Zalecana jest bez cukru.
Po spotkaniu w "Pożegnaniu z Afryką” wszyscy pojechaliśmy na niezdrowy, ale bardzo smaczny posiłek do Mc Donalda.